Zdemaskowanie Aspartamu


Anthony Gucciardi

Natural News

Za: http://pracownia4.wordpress.com

Producenci dominującego na świecie słodzika mają tajemnicę, która nie należy jednak do słodkich. Okazało się, że stosowany na całym świecie w tysiącach produktów sztuczny słodzik 0 nazwie aspartam jest wytwarzany z pomocą genetycznie modyfikowanych bakterii. Co jest jeszcze bardziej szokujące, to okres, od jakiego ta informacja jest znana. Gazeta The Independent była pierwszą, która w roku 1999 opublikowała artykuł obnażający obrzydliwy proces wytwarzania aspartamu. Co zakrawa na ironię, tego odkrycia dokonano, mniej więcej, w tym samym czasie, kiedy przywódcy bogatego świata spotkali się na szczycie G8 w celu przedyskutowania bezpieczeństwa genetycznie modyfikowanej żywności.

Przeprowadzone w roku 1999 śledztwo ustaliło, że największa na świecie biotechnologiczna korporacja Monsanto często stosuje w swoich amerykańskich zakładach do produkcji aspartamu genetycznie modyfikowane bakterie. Końcowy rezultat jest fuzją dwóch największych zagrożeń dla zdrowia, jakie kiedykolwiek wdarły się do przemysłu spożywczego – sztucznych słodzików szeregu genetycznie modyfikowanych organizmów. Oba wywołały zakrojoną na szeroką skalę debatę, zaś aspartam stał się obiektem wielu kongresowych przesłuchań i krytyki naukowców. Naukowcy i działacze ruchu na rzecz zdrowia nie są jednak jedynymi, którzy sprzeciwiają się aspartamowi. FDA (Food and Drug Administration – Urząd ds. Żywności i Leków) zalała lawina skarg konsumentów używających NutraSweetu, który jest handlową nazwą aspartamu i neotamu. Od roku 1992 FDA nie dokumentuje już raportów w tej sprawie.

W procesie wytwarzania aspartamu następuje łączenie aminokwasu zwanego fenyloalaniną z kwasem asparaginowym. Zsyntetyzowany po raz pierwszy w roku 1965 aspartam potrzebuje bakterii jedynie do wytworzenia fenyloalaniny. W Monsanto odkryto, że genetycznie modyfikując te bakterie można przyśpieszyć wytwarzanie fenyloalaniny. W opublikowanym przez The Independent artykule Monsanto otwarcie przyznaje, że ich zmutowane bakterie stanowią podstawowy element w procesie wytwarzania aspartamu.

„Posiadamy dwa szczepy bakterii jeden zmodyfikowany w sposób tradycyjny i drugi genetycznie, który posiada zmodyfikowany enzym i jeden inny aminokwas” – oznajmił przedstawiciel Monsanto.

Przeprowadzono wiele badań dotyczących genetycznych manipulacji, z których wynika wiele ponurych wniosków. W jednych z nich ustalono, że im więcej genetycznie modyfikowanej kukurydzy dawano myszom do jedzenia, tym mniej miały one potomstwa. Z innych badań, których wyniki opublikował magazyn International Journal of Biological Sciences, wynika, że pierwszymi narządami, w których w pierwszej kolejności wystąpiły problemy po zjedzeniu genetycznie modyfikowanej żywności, były te, które zwykle pierwsze reagują na zatrucia pokarmowe. Z tych samych badań wynika, że genetycznie modyfikowana żywność nie powinna trafić do handlu.

„Po raz pierwszy na świecie udowodniliśmy, że genetycznie modyfikowana żywność nie jest wystarczająco zdrowa i że nie nadaje się do komercjalizacji. […] W przypadku wszystkich trzech genetycznie modyfikowanych organizmów w nerkach i wątrobie, które są głównymi organami reagującymi na chemiczne zatrucia pokarmu, wystąpiły problemy” –  stwierdził Gilles-Eric Seralini, ekspert, członek Komisji ds. Ponownej Oceny Biotechnologii.

Zainteresowanie grup konsumentów skupia się obecnie na ustaleniu, czy inne produkty mają dołączone potajemnie genetycznie modyfikowane składniki. Z uwagi na to, że DNA końcowego produktu nie ulega zmianie, kiedy stosuje się genetycznie modyfikowane bakterie, trudno jest to rozpoznać. Przy sprzeciwie FDA wobec znakowania genetycznie modyfikowanych łososi określenie, czy dany produkt zawiera genetycznie modyfikowane składniki, staje się nie lada wyzwaniem. Konsumenci sprzeciwiają się anonimowemu włączaniu genetycznie modyfikowanych składników. Jednocześnie rośnie liczba produktów wolnych od genetycznie modyfikowanych organizmów.

„Społeczeństwo chce wiedzieć i ma do tego prawo” – oświadczył Marion Nestle, profesor ds. żywienia z Wydziału Zdrowia Publicznego na Uniwersytecie Nowojorskim.

Obnażenie tajnego procesu wytwarzania aspartamu stanowi kolejne przypomnienie, że należy wystrzegać się sztucznych słodzików i że człowiek powinien wybierać ich naturalne odpowiedniki, takie jak cukier palmowy, ksylitol (cukier brzozowy) lub stewia miodowa.

Tłumaczenie: Grongor.info

***

SOTT.net: Aspartame exposed – GM Bacteria used to create deadly sweetener

Komentarz [PRACowniA]: Genetycznie modyfikowane bakterie używane do produkcji trucizny pod nazwą Aspartam to wiadomość na okrasę do poniższych faktów:

Aspartam rozkłada się w jelitach na alkohol metylowy, który dalej zmienia się w formaldehyd, rakotwórczą diketopiperazynę i całą masę innych wysoce toksycznych pochodnych.

Jeden ze składników aspartamu, kwas asparginowy (aspartic acid) powoduje tworzenie się w mózgu mikroskopijnej wielkości dziurek, innymi słowy, zmienia mózg w sito. Inny składnik, fenyloalanina, może wywołać fenyloketonurię (Wiki PL).

Aspartam zaburza przemianę aminokwasów, a więc i produkcję białek w organizmie; formaldehyd wiąże się z DNA i ponieważ niezwykle trudno się go stamtąd pozbyć, z czasem nagromadza się i sukcesywnie, coraz bardziej uszkadza segmenty DNA; zaburza funkcje nerwowe, w tym pracę mózgu, obniża poziom serotoniny, zaburza równowagę hormonalną; często wywołuje migreny, może powodować napady padaczki itd., itp…

Aspartam próbowano wciskać między innymi pod nazwą Equal i NutraSweet, i jako naturalny słodzik (!) tzw. AminoSweet. Dość powszechnie dodawany jest do lekarstw.

Przeczytaj:

 

komentarzy 7 to “Zdemaskowanie Aspartamu”

  1. Mieczyslaw Says:

    Komentarz Dra Zbigniewa Hałata, epidemiologa, szefa sanepidu w latach 1991-1993.

    Gdyby to ode mnie zależało, na pewno wycofałbym aspartam z obrotu. Ale nawet minister zdrowia nie może samodzielnie podjąć takiej decyzji, bo to zależy od ekspertów, głównie z Państwowego Zakładu Higieny i Instytutu Żywności i Żywienia.

    Od dawna wiadomo, że aspartam jest rakotwórczy. Jeśli EFSA to potwierdzi, to przewróci na łopatki cały przemysł zdrowej żywności, gdzie cukier zastępuje się sztucznym słodzikiem. Ja od dawna radziłem pacjentom skarżącym się na bóle głowy, rozdrażnienie, stany lękowe, żeby zrezygnowali z produktów zawierających aspartam. I pomagało.

    Co to za środek

    Aspartam, zwany także Canderel, Nutrasweet (symbol E 951). To syntetyczna, substancja słodząca. Zawierają ją niskokaloryczne jogurty, owocowe napoje gazowane, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, sosy do lodów, syropy do kawy, słodziki, ketchupy i ciastka bez cukru, napoje i batoniki odżywcze, miętusy, kakao błyskawiczne. Na opakowaniach tych produktów powinno być napisane, że zawierają aspartam.

  2. Darek Says:

    Do aspartamu dorzućmy coś „fajniejszego. – Fluor. http://www.vismaya-maitreya.pl/teorie_spiskowe_fluor_-_cichy_zabojca_z_kranu.html
    Oraz oficjalna – syjonistyczno- watykańska wersja: http://pl.wikipedia.org/wiki/Fluoroza

  3. Mieczyslaw Says:

    Aspartam, inaczej E951 to nie trucizna. To trzy trucizny w jednym!
    Kup dziecku. Niech ma!
    Aspartam to słodycz nad życie. Aspartam to słodycz nad zdrowie.
    Aspartam to niewyobrażalny szmal dla producentów Aspartamu, a w konsekwencji dla farmacji, od której fani Aspartamowej słodyczy Nie Uciekną.
    ***
    Aspartam został wynaleziony w 1965 r. przez Jamesa M. Schlattera pracującego dla firmy farmaceutycznej G.D. Searle & Company. Schlatter otrzymał ten związek w ramach badań nad poszukiwaniem leków przeciwwrzodowych. Odkrył jego słodycz zupełnie przypadkowo, liżąc wbrew zasadom BHP swój własny palec ubrudzony tym związkiem. Po początkowych perturbacjach z legalizacją tego związku jako dodatku do żywności, rozpoczęto jego produkcję i sprzedaż na wielką skalę od 1981 r.
    ***
    W 1985 r., G.D. Searle została przejęta przez koncern Monsanto. Koncern ten przemianował tę firmę na NutraSweet Company i kontynuował produkcję aspartamu. Patent amerykański na jego produkcję wygasł w 1992 r. i od tej pory jego produkcją zajęło się kilka innych koncernów chemicznych, m.in. japońskie Ajinomoto, francuskie Merisant oraz Holland Sweetener Company.

    Donald Rumsfeld, przyjaciel rodziny George’a Busha był prezesem rady nadzorczej Searle, w czasie gdy rozstrzygała się sprawa legalizacji tego słodzika. To ON jest odpowiedzialny (wykorzystując swoją pozycję polityczno-znajomościową) na wcisnięcie tego g…na – amerykanom.
    ***
    Aspartam E951 – rakotwórcza słodycz (HQ)

    Aspartam – E951
    (nazwa systematyczna: ester metylowy N[amino(karboksylamino)acetylo]fenylalaniny)

    The New England Journal of Medicine – ilość zaburzeń neurologicznych (stwardnienie rozsiane) i raków mózgu wzrosła znacząco.

    Zachorowalność na raka mózgu zaczęła gwałtownie wzrastać od roku 1985 (Narodowy Instytut Onkologiczny USA).

    Zachorowalność na inne nowotwory między rokiem 1983-87 utrzymywała się na stałym poziomie. W roku 1983 mieszkańcy USA zaczęli przyjmować z pokarmem substancję, która nigdy wcześniej nie była obecna w ich diecie. W roku 1984 Amerykanie spożyli ponad 3.5 tony aspartamu (syntetyczny środek słodzący). Rok później ilość podwoiła się i systematycznie wrastała.

    Aspartam został dopuszczony w lipcu lub sierpniu (kwiecień) 1983 roku a już rok później liczba nowotworów mózgu wzrosła o 10%, o 30% cukrzyce, chłoniak o 60%. Ponad 80% skarg skierowanych do Agencji do Spraw Żywności i Leków wiązało się z produktami zawierającymi aspartam. Niektórzy ludzie są bardziej odporni na aspartam i glutaminian sodu, ale z wiekiem aspartam ulega kumulacji i prowadzi do zaburzeń neurologicznych.

    Osoby przyjmujący pierwszy raz aspartam dostają wysypki i bóli głowy, utrata wzroku a te co od dawna to nie reagują. Aspartam jest neurotoksyna zaburzająca syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach i strukturę DNA. Wywołuje różne, pozornie nie powiązane ze sobą objawy.

    Stan podprzewlekły.
    Po wypiciu metanolu skutki widać od razu a aspartam działa inaczej. Gromadzi sie w organizmie powoli zaburzając system hormonalny i pracę mózgu. OD DAWNA wiadomo, ze przyjmowanie aspartamu wraz z węglowodorami powoduje obniżenie poziomu L-tryptofanu, który jest elementem budującym serotoninę (OUN). Aspartam to dipteptyd (fenyloalanina 50% i kwas asparaginowy 40%) + ester metylowy, który natychmiast po połknięciu robi sie w metanol (trucizna). Wspólnym elementem wielu chorób jest stosowanie aspartamu (Nutra Sweet, Equal, Cristal Night)- dietetyczna oranżada, guma do żucia, słodzik do herbaty, dietetyczna woda sodowa itp. Kardiomiopatia- skutek zatrucia metanolem. Utrata słuchu. Utrata pamięci krótkoterminowej. Odstawienie w początkowych stadiach powoduje powrót do zdrowia. 92 symptomy zatrucia.«

    http://video.google.com/videoplay?docid=-2305973265509284580

    PS. ”…Jednym z aspektów przy rozważaniu tej historii (aspartamy-MD) jest fakt, że PZH ma porozumienia z niektórymi zachodnimi odpowiednikami tego urzędu. FDA (amerykańska Food & Drug Administration) jest jednym z nich i środki zatwierdzane przez FDA są automatycznie dopuszczane do użycia na naszym rynku bez zwykłych w takiej sytuacji badań. Stąd, jeśli FDA popełni błąd, lub dokona się tam jakiejś korupcji, to polscy konsumenci będą automatycznie ofiarami”.

    http://motyl.wordpress.com/2008/03/22/szkodliwa-substancja-powoduje-raka-aspartam/

    PS2.

  4. Sylwek71 Says:

    A tutaj to samo o czym pisze Mieczysław, plus duuużo więcej.
    W wersji dla nielubiących czytać;)

    Pozdrawiam

  5. BladyMamut Says:

    Aspartam E951 – rakotwórcza słodycz

    Aspartam – Rakotwórcza słodycz

    http://video.google.com/videoplay?docid=-2305973265509284580

  6. Gość Says:

    Moja babcia w latach 1994-2005 używała aspartamu jako słodzika do herbaty, ciast i dżemów. Tak więc przy każdej uroczystości truła nie tylko siebie ale i całą rodzinę. Później nagle przestała gdy usłyszała od lekarza czym tak naprawdę są słodziki (dziwne że powiedział). I po niecałych 3 latach zdiagnozowano u niej raka. Na szczęście wycięto chore tkanki i nie było remisji.

  7. mocniejszy Says:

    Aspartam jest jedną z długiego szeregu substancji niepotrzebnych i szkodliwych dodawanych do jedzenia, napojów, leków, witamin, kosmetyków. Co nieco na ten temat:

    http://mocniejszy.wordpress.com/2011/11/23/chora-farmacja/


Możliwość komentowania jest wyłączona.

%d blogerów lubi to: